TeamTrottoir

Campagne Team Trottoir
logo team trottoir step en vuilbak op een voetpad met de slogan signaleert obstakels op de weg
Team trottoir

Team Trottoir is een campagne van Symfoon waar we zowel mensen met als zonder visuele handicap aansporen obstakels op het trottoir te signaleren. Want niets zo gevaarlijk als een fiets of step die op de stoep achtergelaten wordt of vuilniszakken die niet aan de kant staan zoals het hoort. Ook verkeersborden of zelfs overhangende hagen die niet onderhouden zijn, zorgen ervoor dat blinde en slechtziende personen zich niet veilig kunnen verplaatsen. In sommige situaties lopen mensen gewoon verloren.

Inclusie in onze samenleving is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Toegankelijke mobiliteit is daarin een belangrijke stap. Bij Symfoon doen we dit vanuit de kracht van blinde en slechtziende personen. Maar ook jij kan een rol spelen in het inclusieverhaal. Help Team Trottoir en trek erop uit om obstakels op het voetpad te signaleren. Neem een foto en post deze op sociale media met de hashtag #TeamTrottoir. Vergeet ons niet te taggen. Zo creëeren we samen meer bewustzijn voor obstakels op het voetpad.

vrijwilliger kleeft sticker op een stapel dozen
Tijdens de Week van de Mobiliteit signaleren we samen obstakels op de weg

De week van 16 september tot 22 september staat in het teken van Mobiliteit. Tijdens deze week laten verschillende initiatieven het brede publiek nadenken over onze dagelijkse verplaatsingen naar het werk, school of in de vrije tijd. Eén van die initiatieven is Team Trottoir. Tijdens deze week stuurt Symfoon haar Team Trottoir er op uit in zoveel mogelijk steden in Vlaanderen. Ons Team Trottoir gaat op pad om obstakels te signaleren en jij kan daarbij helpen!

Tijdens de Week van de Mobiliteit willen we iedereen er attent op maken om alle trottoirs vrij te houden. En ook na 22 september blijft het belangrijk om obstakelvrije voetpaden te behouden.

ons team trottoir klaar om te gaan stickeren in Gent
De aftrap is gegeven!

Vrijdag 16 september werden tijdens de aftrap in Gent de eerste obstakels gesignaleerd en voorbijgangers aangesproken om het belang van obstakelvrije voetpaden duidelijk te maken. We kunnen zeggen dat een meer dan geslaagden was van Team Trottoir en Gent was nog maar het begin. Ook in Antwerpen, Hamme, Dendermonde, Lede werd al goed actiegevoerd en dan moeten we nog langsgaan in Brugge, Aalst, Brussel en Limburg.  

We beginnen ook steeds meer foto’s van obstakels binnen te krijgen. We zijn er zeker van dat er, helaas, nog veel meer zijn en jij kan helpen om deze mee in beeld te brengen. Kom jij een obstakel in jouw buurt tegen? Neem er een foto van en deel deze met ons via sociale media en gebruik de #TeamTrottoir of stuur ze door naar info@symfoon.be. Wil je het obstakel extra zichtbaar maken? Kleef er een signalisatiesticker op, deze kan je aanvragen via projecten@symfoon.be  

Klik hier voor de ingestuurde foto's

Het trottoir een echte uitdaging voor Dirk!
Het trottoir een echte uitdaging voor Olivia!
Het trottoir een echte uitdaging voor May!
Getuigenissen van ervaringsdeskundigen: hoe ervaren zij het trottoir?
Beluister hier de echte verhalen
Daisy stuit op een fiets
Geluidsbestand
Dirk zou ribbelijnen willen aan het zebrapad
Geluidsbestand
Jana merkt de hagen op in haar gemeente
Geluidsbestand
Een wildgroei van steps
Geluidsbestand
Man met een witte blind geleide labrador hond

Signaleer mee obstakels op het trottoir!

Team Trottoir signaleert obstakels, want één van de belangrijkste uitdagingen voor blinde en slechtziende personen is mobiliteit en verkeersveiligheid. Help jij mee obstakels signaleren? Neem een foto van het obstakel dat je tegenkomt en stuur het door naar info@symfoon.be of deel ze op sociale media met de hashtag #TeamTrottoir.

Stapje verder gaan? Maak de obstakels zichtbaar door er een signalisatiesticker op te kleven. Stuur een mail naar projecten@symfoon.be, vraag naar jouw stickers en haal ze op in jouw provincie.

Samen brengen we zoveel mogelijk obstakels in kaart en hopen we deze in de toekomst niet meer te bespeuren. Om mee te doen hoef je niet ver te lopen, kijk eens rond in je eigen straat of wijk en maak je buren bewust van de obstakels op het voetpad.

Met de steun van All for Zero en FOD mobiliteit en vervoer