De volgende editie van het Brussels Art Nouveau & Art Deco (BANAD) Festival nadert alweer met rasse schreden en zal plaatsvinden van 9 tot 24 maart. Ook voor deze editie is er weer een divers programma samengesteld met drie bezoeken die zijn aangepast voor blinde en slechtziende personen. Naast enkele originele elementen die ter plekke kunnen worden aangeraakt, bevat de rondleiding ook tactiele hulpmiddelen.

Wanneer ?
Van 09 maart 2024
tot 24 maart 2024
Locatie
Explore Brussels
Verschillende locaties
1000 Brussel

Share

Wat?

Zaterdag 9 maart om 14h30: De Empainvilla / Boghossian Stichting

Deze mythische en lange tijd leegstaande art-decovilla werd tot in de puntjes gerestaureerd onder leiding van architect Francis Metzger (Ma2). Het huis werd van 1931 tot 1934 gebouwd door Michel Polak voor de baron Louis Empain. Het strekt zich uit rond een grote, gemarmerde hal met glaspartijen en loopt achteraan uit in een schitterend buitenzwembad. De villa wordt nu in gebruik genomen door de Boghossian Foundation, een centrum voor kunst en dialoog tussen de oosterse en westerse cultuur. 

Zaterdag 16 maart om 13h: Het Van Eetvelde Herenhuis

Dit meesterwerk van Victor Horta werd tussen 1895 en 1897 gebouwd voor Edmond van Eetvelde, adviseur van Leopold II, secretaris-generaal van de Onafhankelijke Congostaat. Het ligt rond een lichtschacht getooid met een schitterende glazen overkapping met een delicate metalen structuur. Dit herenhuis en de bijgebouwen vatten de evolutie van Victor Horta's stijl perfect samen. Het voormalige kantoor van van Eetvelde, gelegen in de baai op de hoek van de laan, werd in 1899 toegevoegd en heeft zijn oorspronkelijke Afrikaanse mahoniehouten meubilair en zijn betoverend gevormde roze marmeren schouw behouden. Voor het eerst zullen beide gebouwen in één bezoek toegankelijk zijn.

Zondag 24 maart om 15h: Het Voormalig Instituut Coppez

Dit gebouw werd in 1912 opgetrokken door art-nouveau-architect Jean-Baptiste Dewin. Het bood plaats aan het oftalmologisch instituut van dokter Henri Coppez, in België een vooraanstaand figuur in dit domein. Dit totaalkunstwerk werd beïnvloed door Japan en de Wiener Secession. Het heeft een sobere decoratie, bestaande uit mozaïeken en glas-in-loodramen, en een esthetiek gebaseerd op bloemen en dieren. Het licht wordt prachtig weerkaatst in zowel het marmer als de opmerkelijke glas-in-loodramen van dit voormalige instituut. Het werd in 2017 gekocht door Delen Private Bank en in 2021 in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. Anders dan vorig jaar biedt het gebouw nu onderdak aan de klanten en het personeel van de bank in elegant ingerichte kantoren.

Waar? Verschillende locaties in Brussel. 

Wanneer? 9, 16 en 24 maart.

Prijs? Gratis. 

Inschrijven? Inschrijven is verplicht en doe je door een mail te sturen naar charlotte@explore.brussels. Wil je opgewacht worden aan het station of kom je alleen en wil je graag een begeleider krijgen? Laat dit dan even weten bij je inschrijving.