Meer over Symfoon

Wie is Symfoon? 

Symfoon, het Vlaamse blinden- en slechtziendenplatform, bouwt aan inclusie vanuit de kracht van blinde en slechtziende personen. Dat wil zeggen dat wij niet alleen vóór hen werken, maar ook mét hen. Het volledige bestuur en de helft van het team bestaan uit blinde of slechtziende personen. Samen streven we ernaar dat allerlei soorten vrijetijdsbesteding, van musea tot concerten en restaurants, vrij toegankelijk worden voor blinde en slechtziende mensen. Onze missie is dus om de weg naar inclusie volledig vrij te maken van uitdagingen. Tijdens de zoektocht naar sleutels en oplossingen voor die uitdagingen, laten we ons leiden door de vier volgende doelstellingen. 

 

Onze doelstellingen 

KANSEN CREËREN voor blinde en slechtziende mensen, zodat zij als volwaardige burgers kunnen deelnemen aan de samenleving en voornamelijk aan cultuur- en vrijetijdsbeleving.  

INFORMEREN van de samenleving over de uitdagingen waar blinde en slechtziende mensen mee te maken krijgen. Binnen de samenleving richten we ons voornamelijk tot organisaties die het culturele veld vormgeven en bepalen.  

SENSIBILISEREN van de samenleving door te tonen hoe het is om blind of slechtziend te zijn. Veel samenlevingsproblemen kan je namelijk voorkomen door elkaar te leren kennen, te begrijpen en elkaars anders-zijn aan te voelen.  

SAMENWERKEN met zowel overheidsinstanties als het middenveld: welzijn, socio-cultureel, kunstenorganisaties, organisaties voor blinde en slechtziende mensen, enzovoort. Zo creëren we een groter draagvlak voor onze missie.  

 

Hoe doen we dit? 

In een strakke, witte tentoonstellingszaal loopt een geblinddoekte vrouw met een witte stok aan de arm van een vrouw zonder blinddoek.
  • Via ‘eye key’-brochures, inleefworkshops en het opzetten van projecten op maat, werken we aan de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. We bieden concrete sleutels aan om elke locatie en werking aangenamer te maken voor blinden en slechtzienden. Wil jouw organisatie de schouders zetten onder toegankelijkheid? Stuur een mailtje naar info@symfoon.be en we bekijken samen wat er mogelijk is op jouw locatie. 

  • Via sensibiliseringscampagnes zoals Annoying Eyes laten we ziende mensen stilstaan bij de drempels die blinden en slechtzienden ervaren en vergroten zo hun inlevingsvermogen. Zo bouwen we bovendien een netwerk uit in de museumsector, belangrijke partners in toegankelijke cultuur- en vrijetijdsbeleving. 

  • Sensibiliseren doen we bijvoorbeeld ook met een leeslijst vol boeken die raken aan de wereld van blinden en slechtzienden. Scholen, bibliotheken en boekenwinkels kunnen deze titels raadplegen en via de boeken hun blik verruimen.

Drie mensen lopen door een zonnige straat: links een ziende man met een fiets aan de hand, in het midden een slechtziende man met een witte stok die de hand vasthoudt van een blinde vrouw. In haar andere hand houdt ze de leiband van haar geleidehond, een witte golden retriever.
  • Wij screenen samen met blinde en slechtziende vrijwilligers culturele evenementen en bezienswaardigheden, zoals concerten en toneelstukken, en stellen nadien een drempelanalyse op voor de organisator. 

  • Wij nodigen onze doelgroep uit hun expertise en ervaringen met ons te delen, soms spontaan en soms in gerichte bevragingen. Zo kunnen wij vaststellen waar de pijnpunten zitten en onderzoeken hoe we die kunnen wegwerken. 

  • We verspreiden oproepen en enquêtes van andere organisaties om zo samen de juiste doelgroep te bereiken.We verspreiden naar onze doelgroep zoveel mogelijk informatie over toegankelijke culturele activiteiten en vrijetijdsbeleving. Wil je jouw toegankelijke activiteit laten opnemen in onze communicatie? Stuur dan een mailtje naar redactie@symfoon.be.

Vrijwilligers en engagement 

Symfoon gelooft in de kracht en de grote meerwaarde van samenwerking met vrijwilligers. Wij zijn een inclusieve organisatie en werken voor en met vrijwilligers, waardoor iedereen binnen zijn mogelijkheden protagonist kan zijn in de eigen belangenverdediging.  

Een groep vrijwilligers zit op een bankje tijdens de actie Team Trottoir, de meesten dragen een donkerblauwe trui met op de rug het logo van Symfoon in witte letters.