Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof. Sindsdien maakt ze deel uit van de rijke geschiedenis van de stad Brugge. De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

Wanneer ?
Van 18 mei 2023
tot 18 mei 2023
Locatie
Heilig Bloedprocessie Brugge
Dijver – Gruuthusestraat – Guido Gezelleplein – Mariastraat – Simon Stevinplein – Steenstraat – Zuidzandstraat – ’t Zand – Hauwerstraat – Maagdenstraat – Smedenstraat – ’t Zand – Noordzandstraat – Geldmuntstraat – Markt
8000 Brugge

Share

Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de Profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1.700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

Je kan eender waar langs het parcours plaatsnemen. Je hoeft geen ticket te kopen en kan gewoon zelf kiezen wat je een goede plaats vindt. De processie zien voorbijkomen is gratis. Wil je de processie graag aanschouwen vanop een zitbank of een plaats op een tribune? Daarvoor heb je een ticket nodig.

De organisatie engageert zich met het project ‘Heilig Bloedprocessie inclusief 2025’ om tegen 2025 een inclusief en toegankelijk evenement te zijn voor haar toeschouwers.

Ga naar tickets en voorzieningen voor personen met een handicap (individueel en groepen): https://www.brugge.be/bloedprocessie-voor-personen-met-een-handicap

De Heilig Bloedprocessie werkt met de Erfgoedapp. Via deze app kan je de processie gratis meevolgen via audiodescriptie of met filmpjes in Vlaamse gebarentaal die eveneens ondertiteld zijn. Meer informatie en de app downloaden kan via erfgoedapp.be. Het is belangrijk voor het volgen van de processie (via deze app) dat je de bluetoothfunctie inschakelt. Op verschillende momenten krijg je vanzelf extra informatie terwijl de processie voorbijkomt. Hierdoor is het mogelijk om overal op het parcours de processie te volgen.

Meer praktische info vind je ook op https://www.bloedprocessiebrugge.be/praktisch/