Ontdek het Brusselse Museum van Kunst en Geschiedenis met een gids

Voor blinden of slechtzienden zijn er rondleidingen waarin naast verbale beschrijvingen ook objecten kunnen aangeraakt worden en gewerkt wordt met voelreliëfs. Deskundige gidsen begeleiden deze groepsbezoeken.

Wanneer ?
Van 01 januari 2023
tot 31 december 2024
Locatie
Museum Kunst en Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel

Share

Wat? Er zijn twee afdelingen die je met een groep kan bezoeken: 

Het Oude Egypte

Het Oude Egypte blijft fascineren. Ontdek de collectie en kom meer te weten over deze oude cultuur in al zijn facetten. Een selectie oudheden mag aangeraakt worden en een speciaal opgeleide gids neemt je op sleeptouw.

Stenen beelden van een farao en een Thebaanse ambtenaar vertellen meer over de machtsstructuur. Godenbeelden, vaak half mens, half dier, en een offertafel geven een beeld van de godsdienst. Gebruiksvoorwerpen uit het dagelijkse leven worden doorgegeven: een houten hoofdsteun, een juweel, schmink, eetgerei, … Op een reliëf voel je hoe hiërogliefen eruit zien en leren we het schrijfgerief kennen. Ook rituelen rond dood en begraving komen aan bod via fragmenten van een lijkkist, een kanopevaas, een scarabee en oesjebti’s. En wat het betekent ‘to walk like an Egyptian’ wordt duidelijk op een reliëf waarop een man is afgebeeld. Verwacht je aan een boeiende reis -op maat- naar het verleden in het museum.

Afgietselwerkplaats

De afgietselwerkplaats in het Jubelpark bestaat al meer dan 100 jaar op haar huidige locatie. Aan de hand van mallen worden plaasteren afgietsels gemaakt van beroemde beelden uit de kunstgeschiedenis. De mallen worden bewaard op hoge houten rekken die gang na gang tot de nok gevuld zijn.

Personen met een visuele beperking mogen in deze werkplaats alles aanraken: de verschillende materialen waarmee gewerkt wordt, de afgietsels, de mallen, het gereedschap.

Een demonstratie toont hoe het plaasteren poeder verandert in een afgegoten beeld of reliëf. Een ervaren gids legt de geschiedenis en de technieken van het atelier uit en leidt de deelnemers door deze magische plek. Grote beelden - zoals de Hercules Farnese uit de oudheid en de David van Michelangelo – staan naast kleinere beelden, zoals de Venus van Willendorf uit de oude steentijd.

Opgelet: alle beelden zijn van plaaster. Nadien zijn je handen wel wat wit.

Waar? Museum Kunst en Geschiedenis, Brussel. 

Wanneer? Je kiest zelf je datum.

Prijs? €90 (max. 15 deelnemers per groep).

Inschrijven? Vul dit formulier in of bel +32 (0)2 741 73 02.