'Van crabbelinge tot carton': Tekeningen van Bruegel tot Rubens

Met deze tentoonstelling toont het Museum Plantin-Moretus de 100 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Het geheel vormt een verbluffend én representatief overzicht van de tekenkunst in onze contreien in de 16de en 17de eeuw.

Wanneer ?
11 december 2023
15 januari 2024
05 februari 2024
Locatie
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen

Share

Wat? Met de tentoonstelling Van crabbelinge tot carton. Tekeningen van Bruegel tot Rubens plaatst het Museum Plantin-Moretus zijn topstukken, en deze van collega-instellingen in Vlaanderen, internationaal in de kijker. Deze expo toont de 100 mooiste oude tekeningen uit Vlaamse collecties. Samen geven ze een verbluffend overzicht van wie, waarom en hoe men in de 16de en 17de eeuw in onze contreien tekende.

Het is een unieke gelegenheid om enkele bijzondere kleppers naast elkaar te zien, zoals het schetsboekje van de 12-jarige Rubens, het tien meter lange Panorama van Zeeland van Anthonis van den Wijngaerde en de uiterst zeldzame Italië-schetsboekjes van de beeldhouwer Pieter Verbruggen. 

Het museum heeft ook inspanningen geleverd om de expo toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking:

  • Zaal- en objectteksten aangeboden op de smartphone met toegankelijkheidsfuncties zoals lettertype vergroten of hoog contrast.
  • 5 voelplaten gemaakt door PictureLive verspreid over de verschillende expozalen. Deze voelplaten hangen onder de betreffende kunstwerken. Je voelt hier enkele uitgelichte reliëfs van de tekening.
  • 15 audiopunten verdeeld over de expozalen.

Verder organiseren ze ook drie Makkelijke MaandagenOp deze maandagen is het museum eigenlijk gesloten, maar openen ze toch en doen ze hun best om zoveel mogelijk drempels weg te werken. Van 10u tot 15u is het een toegankelijk bezoek en van 16u tot 18u een prikkelarm bezoek. Bovendien zijn er ook gratis rondleidingen, telkens om 10h, 11h30 en 13h30.

Wanneer? De Makkelijke Maandagen vallen op 11 december, 15 januari en 5 februari. De voelplaten, audiopunten en toegankelijkheidsfuncties zijn doorlopend beschikbaar.

Waar? Museum Plantin-Moretus, Antwerpen. 

Prijs? €12, een begeleider mag gratis mee. Voor Makkelijke Maandagen geldt een verminderd tarief van €8.

Inschrijven? Reserveer je plekje op een Makkelijke Maandag via deze link. Ga je liever op een andere dag, koop dan je tickets hier.