Waarvoor dienen die ribbellijnen en tegels met halve bollen in openbare gebouwen, op voetpaden, aan tram- en bushaltes of rond en in stations?

Share

28 juni 2021
man staat op perron met ribbellijnen en noppen lijnen

Veel mensen weten het niet. Onbewust en nietsvermoedend vormen ze hindernissen op deze lijnen en tegels, staan ze er druk te gsm’en, Pokemons te jagen of te wachten.  Nochtans zijn deze tactiele markeringen onmisbare oriëntatieankers en zorgen ze voor de veiligheid en autonomie van blinde en ernstig slechtziende voetgangers.

Om reizigers en voorbijgangers kennis te laten maken met deze tactiele markeringen en ze te laten ervaren hoe blinde en slechtziende mensen deze gebruiken en hoe desoriënterend hindernissen op deze markeringen zijn, organiseerde ZOC-SBPV vzw, nu Symfoon een beleef-het-zelfactie.
In de stationshal en de perrontunnel in Brugge spraken we voorbijgangers –jong en oud - aan met de vraag of ze wisten waarvoor die lijnen en noppenstroken dienen.

Sommige mensen kenden het juiste antwoord. Anderen dachten dat de lijnen een hulpmiddel zijn om reiskoffers op wieltjes in de gleuven te laten rollen, beschouwden ze als een decoratief element van het gebouw, of hielden het bij een ‘euh’.

Een blinde of slechtziende vrijwilliger bracht hen op de hoogte en nodigde hen uit om de markeringen eens zelf met blinddoek en witte stok uit te proberen.  Vooral jonge mensen gingen graag op dit aanbod in, stelden veel vragen en stonden al tastend versteld van deze leerzame ervaring.

Man volgt ribbellijnen met zijn witte stok in het station van Brugge

Ontdek op de website van Focus-WTV een filmpje over onze actie: http://www.focus-wtv.be/video/blinden-wijzen-zienden-op-nut-van-belijning