Aandacht voor alle vrouwen op de Internationale Vrouwendag

Share

08 maart 2022

Ook dit jaar staat 8 maart in het teken van de Internationale Vrouwendag. Deze dag staat voor strijdbaarheid en solidair zijn met vrouwen overal ter wereld. Vroeger was deze dag er vooral om vrouwenrechten in het algemeen te verbeteren. Dit is nog steeds nodig, maar vandaag wordt de Internationale Vrouwendag vaak georganiseerd rond een specifiek thema zoals gendergelijkheid, zijn wie je bent en solidariteit. Mooie thema’s waar zeker en vast aandacht voor moet zijn, maar helaas zijn er bepaalde thema’s die nog te weinig aan het licht worden gebracht en ook een groot probleem zijn. 

Nog te vaak zijn meisjes en vrouwen met een handicap slachtoffer van geweld en lopen ze meer risico op armoede of sociale discriminatie. In 2018 werd één vrouw op drie slachtoffer van geweld en vrouwen met een handicap liepen bijna tien keer meer risico op seksueel geweld. Dit geweld brengt vaak gezondheidsproblemen voor het slachtoffer met zich mee, maar ook psychologische trauma’s en sociale en economische uitsluiting.

Handicap International vroeg in het verleden al eens de aandacht voor deze problematiek. Vandaag wil Symfoon op de Internationale Vrouwendag deze hallucinante cijfers en ernstige schending van de rechten van vrouwen nog eens onder de aandacht brengen. Geweld tegen vrouwen met een handicap is vaak onzichtbaar en weinig bekend waardoor het nauwelijks aandacht krijgt.

Symfoon bouwt aan inclusie waarbij we niet kijken naar je geslacht, gender of handicap. Iedereen is evenwaardig en heeft zijn eigen kwaliteiten om mee te bouwen. Als Symfoon veroordelen we dan ook deze vormen van geweld en willen we meer bewustzijn creëren rond dit thema.