Batopin-automaten: geld afhalen (nog) niet toegankelijk
Heel wat blinde en slechtziende personen meldden dat er een ernstig toegankelijkheidsprobleem is bij het ophalen van geld aan de Batopin-automaten. De deelfunctionaliteit 'keuze van coupures' is niet beschikbaar via de spraakweergave, wat betekent dat de spraakondersteuning geen informatie geeft over de beschikbare biljetten. Ziende personen zijn in staat om de coupures (biljetten) te kiezen, afhankelijk van de beschikbaarheid, terwijl blinde en slechtziende personen geen toegang hebben tot deze keuze.
Dit is niet alleen een praktische uitdaging, maar ook een vorm van discriminatie, aangezien het recht op gelijke toegang en redelijke aanpassingen wordt geschonden. De mogelijkheid om specifieke biljetten te kiezen is voor veel blinde en zwaar slechtziende personen essentieel. Net zij wensen specifieke - meestal kleine - biljetten af te halen, omdat zij bij cash betalingen gemakkelijker het wisselgeld kunnen controleren. Het is namelijk zeer moeilijk om de briefjes snel ter plekke te onderscheiden op de tast.
Blinde en zwaar slechtziende personen hebben deze coupurekeuze nodig om autonoom en veilig hun geld te beheren. Het gebruik van derden of het delen van hun code om hulp te krijgen bij het kiezen van de juiste coupures kan bovendien risico's met zich meebrengen.
De vertegenwoordiger van Symfoon in de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) bracht dit onderwerp ter sprake tijdens een plenaire zitting, waarop besloten werd om Batopin hierop aan te spreken. De CEO van Batopin NV reageerde dat hij de bezorgdheid van de NHRPH ernstig neemt. Hij bevestigde dat de functionaliteit voor de coupurekeuze momenteel in ontwikkeling is en dat een oplossing wordt verwacht in een software-release in het voorjaar van 2025.
De spraaksoftware op de Batopin-automaten werkt als volgt: de gebruiker plugt zijn oortjes of koptelefoon in de audiopoort van het toetsenbord, waarna een stem haar of hem doorheen de verschillende stadia van de verrichting loodst. Verder is ook het toetsenbord zelf in reliëf en is er gebruikgemaakt van brailleschrift opdat de betrokkene de verschillende onderdelen van het apparaat (zone voor het invoeren van de bankkaart, zone voor het aansluiten van de koptelefoon …) gemakkelijk zou vinden. Die verschillende formaten braillestickers werden bezorgd op het kantoor van Symfoon, waarna we de kwaliteit en leesbaarheid testten en onze feedback gaven. Samen blijven we werken aan de volledige toegankelijkheid van geldautomaten.