Blinde en slechtziende treinreiziger spoorloos

Share

01 juni 2021

Zicht op Cultuur trekt aan de alarmbellen. De nieuwe applicatie van de NMBS is namelijk ontoegankelijk voor personen met een visuele beperking. Terwijl de EU 2021uitriep als jaar van het spoor, gaat het toegankelijk spoor in België de verkeerde richting uit. Dit ondanks de belofte van minister van mobiliteit Georges Gilkinet om hier werk van te maken.

 Zo vertelt 24-jarige Julien Benouda: “De basisfunctionaliteit van de nieuwe NMBS app om je route te plannen is voor ons als blinde en slechtziende treinreiziger niet meer toegankelijk. Tijdens deze corona crisis is het daar bovenop ook nog eens erg moeilijk voor ons om afstand te houden van andere reizigers. Net deze broodnodige functie die de drukte van een specifieke trein weergeeft, is compleet onbruikbaar voor ons. Het is jammer dat mensen met een beperking steeds opnieuw vergeten worden.”

Net zoals elke goedziende persoon, moeten mensen met een visuele beperking zich naar hun werk, campus of, in betere tijden, naar vrienden kunnen verplaatsen. Even de auto nemen is geen optie dus blijft het openbaar vervoer tot nu toe de enige mogelijkheid.

ZOC-SBPV vzw doet dan ook een appel aan minister van mobiliteit Georges Gilkinet, om dringend werk te maken van een toegankelijk spoor, ook voor blinde en slechtziende treinreizigers. Of wordt het wachten op zelfrijdende wagens vooraleer het terug mogelijk wordt om zich zelfstandig te verplaatsen?