De VRT, helemaal voor iedereen?

Share

08 juli 2021

Misschien is het de televisiemakers niet opgevallen, maar vrouwen én ook mannen met een visuele handicap duiken enkel op in de media in functie van hun blind zijn. Zag u al eens de mening van een blinde supporter op televisie over een omstreden doelpunt in een beslissende voetbalmatch? Euh,… inderdaad. Toch zitten ze samen met andere supporters in de tribune en volgen ze heel wat wedstrijden via de verbale beschrijving in hun oortje. Ook zij hebben een mening en wellicht een verrijkende kijk op de zaken.

De VRT lanceert een bevraging om de wensen van haar kijkers te kennen. Symfoon doet alvast een aanzet.

 

De VRT, helemaal voor iedereen?

 

Misschien is het de televisiemakers niet opgevallen, maar vrouwen én ook mannen met een visuele handicap duiken enkel op in de media in functie van hun blind zijn. Zag u al eens de mening van een blinde supporter op televisie over een omstreden doelpunt in een beslissende voetbalmatch? Euh,… inderdaad. Toch zitten ze samen met andere supporters in de tribune en volgen ze heel wat wedstrijden via de verbale beschrijving in hun oortje.
Ook zij hebben een mening en wellicht een verrijkende kijk op de zaken.

 

Zag u op televisie al een blinde of slechtziende vrouw deelnemen aan een debat dat niet handicap gerelateerd is? Ook zij heeft een mening over beleidsbeslissingen, milieu duurzaamheid, … en wil die best kwijt. Bang voor een verrassende, ongewone input? Eentje die niet strookt met het kortzichtige beeld dat u heeft over blinden die steevast een witte stok gebruiken, braille of in het beste geval luisterboeken lezen? Iemand die u enkel vanuit zijn handicap kent of wil kennen?

 

Hoorde u al eens de tussenkomst van een blinde of slechtziende in een praatprogramma over boeken, interieur, nieuwe trends? Of zag u ze deelnemen aan een spelprogramma op televisie, en dan niet in een speciale editie voor het goede doel of in het kader van aparte doelgroepen?

Zal de mening van blinde en slechtziende filmliefhebbers op de televisie te horen zijn nu heel wat Vlaamse films van audiodescriptie voorzien zijn?

 

Beste VRT-ers, zouden we op het scherm a.u.b. mogen zijn wie we echt zijn? Mensen die, net zoals u, deel zijn van de samenleving. Onze handicap, hoe ingrijpend die voor ons ook is, maakt ons niet minder mens onder de mensen.

De VRT helemaal voor iedereen: we kunnen niet wachten.