Een brigade boordevol enthousiasme en motivatie

Share

08 november 2022

We kunnen het van de daken blijven roepen hoe tevreden we zijn met het resultaat van onze campagne Team Trottoir. Voor we verder gaan roepen, moeten we eerst de mensen bedanken en in de spotlight zetten die mee zorgde voor dit mooie resultaat: onze geweldige Team Trottoir Brigade!  

De Team Trottoir Brigade is een bende enthousiaste vrijwilligers die zich gedurende de hele campagne voor de volle 100% heeft ingezet om Team Trottoir mee naar het grote publiek te brengen. We willen Jolien, Jana, Brenda, Dirk, May, Olivia en Dylan uit de grond van ons hart bedanken. Zonder hen was Team Trottoir nooit zo een groot succes geweest.  

We stelden onze Brigade enkele vragen over dit Team Trottoir avontuur en willen jullie de antwoorden hierop niet onthouden.  

“Ik ben mee op de kar van Team Trottoir gesprongen omdat iemand de eerste stap moet zetten. Met de gedachten dat het niet zal lukken of iets niet gaat, kom je niet ver.”, antwoord vrijwilliger Dirk wanneer we hem vragen waarom hij lid wou worden van de Brigade. Vrijwilligster May liet ons weten dat ze mee wou doen, omdat ze een meerwaarde wil zijn voor de blinden en slechtzienden doelgroep. Jana vertelde dat ze het een zeer belangrijk thema vindt omdat ze er zelf dagelijks mee te maken krijgt. “Ik frustreer me dan ook al enkele jaren in de vele obstakels die ik tegenkom als ik ga wandelen of ergens heen moet. Dankzij Symfoon kon ik mijn frustratie kwijt op een positieve manier. En dat geeft een heel goed gevoel!”. Olivia ziet haar visuele handicap niet als een zwakte, maar juist als een sterkte: "het is tijd om op straat te komen en op te komen voor onze rechten."

Er waren heel wat mooie momenten tijdens de campagne. Bij vrijwilligster Brenda is er toch één moment dat er bovenuit springt: “Het mooiste moment was wanneer ik samen met een andere vrijwilliger, Marie, op pad was en we een obstakel naderde bij een restaurant. De ober merkte ons op en zorgde er meteen voor dat de obstakels uit de weg stonden. De ober sprak ons meteen aan en was meteen te vinden voor onze actie. Hij gaf ons mee dat ze er in de toekomst meer op gingen letten. Dat pakte mij wel.” Voor vrijwilligster Jolien was de actie op de markt van Lede het mooiste moment. “Lede is voor mij heel vertrouwt, omdat mijn roots daar liggen. Dus het was wel fijn om daar op de markt te mogen staan en mensen tegen te komen die ik goed ken.”, zegt Jolien.

Na bijna een maand actievoeren op verschillende markten merkten we op dat heel wat mensen ons begonnen te herkennen. “Tijdens het flyeren kreeg ik meermaals van passanten die ik aansprak de reactie dat ze onze campagne al kenden. Ze herkenden ons spandoek en hadden hierover gelezen op facebook, in de krant of gezien op TV.”, geeft Jana aan als een mooie herinnering aan de campagne. Het gaf haar de bevestiging dat we wel degelijk de mensen bereikten. May kijkt dan weer met een brede glimlach terug naar het moment waarop ze erin slaagde om de hardleerse man die zijn auto steeds op de stoep parkeerde de boodschap kon meegeven dat dit gevaarlijk is voor blinde en slechtziende personen. Het resultaat: de man parkeert nu zijn auto netjes op de daarvoor voorziende parking.  

Team Trottoir was een mooi avontuur en onze Brigade vrijwilligers willen iedereen oproepen om ook vrijwilliger te worden bij Symfoon. “Symfoon is een interessante organisatie en doet mooie werk”, zegt Brenda. Jana vindt dat andere zich als vrijwilliger moeten aanmelden bij Symfoon, omdat Symfoon haar vrijwilligers altijd bijstaat met tips, goede raad, motivatie, energie en hulp waar nodig.  

“Als je graag wil meebouwen aan een inclusieve samenleving voor blinden en slechtzienden, dan is een engagement bij Symfoon een goed plan!”, zegt Jolien. “Symfoon is volop in groei en dan is elke vorm van expertise meer dan welkom.”. Voor May is het simpel, twijfel niet en wordt vrijwilliger bij Symfoon: “Ze weten hoe we op een creatieve en heel concrete manieren voor onze rechten kunnen opkomen. Ze zorgen ervoor dat we op een doeltreffende manier onze medemens wakker kunnen schudden om nog meer rekening te houden met blinde en slechtziende personen. Het is leuk samen werken met hen en dat geeft me een heerlijk gevoel.” 

“Symfoon is een klein team met gepassioneerde mensen met een gigantisch hart van goud!”, wil Jana graag nog meegeven.