Nieuwe drempels bij parkeerkaarten

Share

14 mei 2021

Voor wie als blinde of slechtziende persoon gebruik maakt van de Europese parkeerkaart voor personen met een handicap, dreigen nieuwe drempels door het lokaal inzetten van scancars. Dit zijn auto’s met een camera op het dak waarmee de politie geparkeerde auto's systematisch kan controleren. Ze scant het kenteken om er zeker van te zijn dat u betaald heeft voor uw parkeerplaats of dat u daadwerkelijk gratis kunt parkeren op deze locaties. De kaarthouder dient daartoe op voorhand een verzoek te richten via een formulier op het E-venster of op afspraak bij de stad in kwestie. Slechts twee kentekenplaten kunnen worden geregistreerd per parkeerkaarthouder. Blinde en slechtziende mensen zitten dus lekker vast aan dezelfde chauffeur, of omgekeerd. In het Vlaams gewest voerde Knokke Heist als eerste dit systeem in.

Ook de uitzonderingsregels voor personen met een handicap in de lage emissiezone (LEZ), onlangs ingevoerd in Antwerpen en Gent, geven reden tot ongerustheid voor wie als blinde of slechtziende gebruik wil maken van zijn gehandicaptenkaart. De regels gelden immers enkel indien de persoon met een handicap eigenaar is van de aangepaste wagen, of op hetzelfde adres woont van de eigenaar en enkel verleend op basis van de nummerplaat, het inschrijvingsnummer en het gelijkvormigheidsattest. Ook deze vereiste beperkt blinde en slechtziende personen, dit in tegenstelling tot de federale voorschriften die bepalen dat de kaart niet gekoppeld is aan een voertuig maar aan de houder.

Als lid van de NHRPH (Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap) bestudeert ZOC-SBPV samen met de raad deze problematiek en werkt aan een advies hierover.