Symfoon bepaalt mee de toekomst van toegankelijk toerisme

Share

26 februari 2024

Op 23 februari 2024 organiseerden Toerisme Vlaanderen en Inter een tweede Ronde Tafel Toegankelijk Toerisme. Dit keer kwam de vakantiebeleving van mensen met een beperking aan bod: de beleving van ons erfgoed, wandelen en fietsen in de natuur en onze culinaire troeven. Wat zijn geslaagde voorbeelden? Waar kunnen we nog stappen vooruit zetten? Symfoon-collega Léticia was ook van de partij in de kantoren van Toerisme Vlaanderen in Brussel en maakte deel uit van een erg divers panel: er waren mensen met en zonder beperking en ook de toeristische sector was vertegenwoordigd.

In de inleiding werd teruggeblikt op de eerste editie van de Ronde Tafel. Tijdens de eerste editie lag de focus op het toegankelijk maken van de informatie voor vakantiegangers. Tijdens de tweede sessie gingen de gespreken over het beleven van een vakantie of daguitstap. Na de inleiding bracht een van de deelnemers verslag uit van een tweedaagse in Brugge die vorig jaar werd georganiseerd door Toerisme Vlaanderen. Verschillende mensen met diverse beperkingen brachten een bezoek aan Brugge en de wijde omgeving en testten uit hoe toegankelijk de bezienswaardigheden waren.

Daarna werd de groep opgesplitst voor twee gesprekken. Tijdens het eerste gesprek zaten mensen met een beperking samen met vertegenwoordigers uit de sector. Ze hadden het over hoe een fijne beleving van je vakantie of daguitstap eruitziet. Verschillende thema’s werden aangeraakt, zoals erfgoed, natuur, fietsen en culinaire ervaringen. Er werden goede voorbeelden gegeven en aangehaald wat er nog beter kan om de toeristische attractie of logies toegankelijker te maken. Tijdens het tweede gesprek werden de groepen ingedeeld per type beperking. Er werd bij de deelnemers gepolst naar ideeën en acties die de uitbaters kunnen toepassen. Wat is een goed evenwicht tussen autonomie en afhankelijkheid, wat is een grote of kleine investering, enzovoort. 

Tot slot volgden korte samenvattingen van alle gesprekken, zodat iedereen kon horen wat er allemaal was besproken. Door deze dialoog met ervaringsdeskundigen, organisaties en voorzieningen van/voor mensen met een beperking en toeristische spelers, wil Toerisme Vlaanderen zo de speerpunten van toegankelijk toerisme scherpstellen en het toekomstig toeristisch beleid inspireren.