Symfoon en partners stellen project 'Attractie(f) voor blinden en slechtzienden' voor in Technopolis

Share

16 mei 2024

Op woensdag 15 mei was de officiële lancering van ons project 'Attractie(f) voor blinden en slechtzienden'. Voor dat project werkten Symfoon samen met Toerisme Provincie Antwerpen om zeven attracties te screenen op toegankelijkheid. De deelnemende attracties waren Speelgoedmuseum Mechelen, Technopolis, de Abdij van Bornem, Tabloo Dessel, Hidrodoe Herentals, Jakob Smitsmuseum Mol en het Gasthuismuseum in Geel. Alle zeven hebben ze aanpassingen doorgevoerd om toegankelijker te worden voor blinden en slechtzienden. Wat die aanpassingen precies zijn en wat de lancering van het project inhield, lees je hieronder.

De namiddag begon met een toespraak van de gedeputeerde voor toerisme, Mireille Colson (N-VA). Ze zette het project kort uiteen en benadrukte de inspanningen die Toerisme Provincie Antwerpen al leverde voor drempelvrij toerisme. Die inspanningen betreffen niet alleen toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden, maar ook voor mensen met een autismespectrumstoornis, gehoorproblemen of een laag budget. 

In het Gasthuismuseum in Geel staan Brenda en Léticia bij een zwarte gemantelde figuur met een wit vogelachtig masker op tegen de pest. Brenda voelt aan het masker, in haar andere hand houdt ze haar witte stok. Léticia draagt een oranje bril om het licht te dempen en kijkt lachend toe.

Daarna gaf ze het woord aan de voorzitster van Symfoons bestuursorgaan, Geert Van Brempt. Zij gaf een woordje uitleg over de begeleiding die Symfoon voorzag tijdens het traject en stelde meteen onze nieuwste Eye Key voor, de toegankelijkheidsbrochure boordvol tips en tricks voor toegankelijke toeristische bezienswaardigheden. Behalve de brochure in tekstformaat maakten we er deze keer ook een prachtig animatiefilmpje én een boeiende podcast bij. Geert liet het filmpje meteen ook zien aan alle aanwezigen. Ook benieuwd naar al dat extra materiaal? De tekst, het filmpje en de podcast kan je hier terugvinden. 

Na de toespraken was het tijd om de attracties te ontdekken. Elke attractie had een tafel op de infomarkt met hun eigen aanpassingen, zodat alle bezoekers en talrijk aanwezige pers alles rustig konden onderzoeken. Zo had de Abdij van Bornem hun nieuwste voelplaten en braille-grondplan bij, terwijl het watermuseum Hidrodoe de aandacht trok met een grote draaikolk. Verder waren er hersenbrekers bij het Speelgoedmuseum, een prachtige podcast bij Jakob Smits en allerlei voelbare attributen bij het Gasthuismuseum.  

In een labo zit een blinde vrouw aan een werkblad vol potjes en spuiten. Ze draagt blauwe, plastic handschoenen en naast haar kijkt een vrouw van in de zestig toe.

Daarna nam Marian van Technopolis alle aanwezigen mee om ons langs alle aanpassingen te leiden. De tour begon niet toevallig aan de grootste oogbol van de Annoying Eyes-campagne, die nog tot eind augustus te bewonderen valt in de foyer. De ziende aanwezigen zetten een slechtziendheidsbril of blinddoek op, zodat ze zich volledig konden inleven. Marian wees ons op de vernieuwde gidslijnen en de contraststroken op glazen deuren en op de trappen. Behalve die fysieke hulpmiddelen, was er ook een belevingsmoment in het labo. Daar waren aanpassingen gemaakt aan de slijm-kit zodat ook blinden en slechtzienden zelf konden experimenteren met het maken van slijm.

Werk jij toevallig voor een toeristische bezienswaardigheid en ben je ook enthousiast om aan de slag te gaan met toegankelijkheid? Neem dan contact met ons op, dan ontwerpen wij advies op maat! 

Mailinfo@symfoon.be
Telefoon: 0487 51 88 64

De bovenste foto: © Toerisme Provincie Antwerpen – Rhode Van Elsen.