Symfoon verleent advies voor toegankelijkheid-event in VierNulVier (Gent)

Share

26 februari 2024

Op 16 februari had onze collega Léticia een eerste overleg over ALL SENSES, een event dat plaatsvindt op 22 mei in Kunstencentrum Viernulvier (Gent). Viernulvier werkt voor dit event nauw samen met OPEN Expertisecentrum voor Toegankelijke Media en Cultuur van de Universiteit Antwerpen. Samen willen ze de academische, sociale en culturele wereld inspireren met een reflectie- en ontmoetingsmoment over de kracht van toegankelijkheid voor de podiumkunsten.

Omdat de organisatoren niet gewoon vanuit hun eigen perspectief het programma wilden invullen, stelden ze een adviesraad samen om kennis uit te wisselen, waar Symfoon ook deel van uitmaakt. Het overleg ging van start met een korte kennismaking met de andere leden en een inleiding over het event. Het event zal volledig in het teken staan van de kracht van toegankelijkheid voor iedereen, maar meer specifiek voor mensen met een visuele beperking, omdat er vooral voor hen veel beweegt in het kunstenveld.

Daarna volgde er een brainstorm. Aangezien het programma nog niet vastligt, kon er naar hartenlust worden nagedacht over de invulling. Er kwam vooral naar boven dat de dag zou moeten bestaan uit een combinatie van debatten en presentaties, maar ook de beleving op het podium. Er werden heel wat namen vernoemd van mogelijke sprekers en van technologiebedrijven die een eventuele rol kunnen spelen op het evenement.

Tot slot werd er gevraagd of de leden van de adviesraad een bijdrage willen leveren; zo zou Léticia deelnemen aan een panelgesprek over het beleven van toegankelijkheid van bijvoorbeeld een theatervoorstelling. Na dit eerste overleg zijn de krijtlijnen getekend en zullen VierNulVier en OPEN aan de slag gaan met alle suggesties om het programma verder vorm te geven. In april toetsen ze nog eens af met de adviesraad, om daarna alles klaar te stomen voor de grote dag, woensdag 22 mei.

 

Alle informatie over het event vind je op de website van VierNulVier.