Symfoon verzorgt onthaalworkshops in verschillende musea

Share

13 februari 2024

In februari ging onze ervaringsdeskundige collega Léticia op bezoek bij het Hof van Busleyden (Mechelen) en het Z33 (Hasselt) om het museumpersoneel helemaal onder te dompelen in de wereld van blinden en slechtzienden. 

Léticia en haar echtgenoot Jan zitten aan een tafel, achter hen staat het team van Z33, zes vrouwen elk met een andere soort simulatiebril op.

Niet toevallig nemen beide musea deel aan onze campagne 'Annoying Eyes'. In Z33 stond de oogbol in februari, terwijl het Hof van Busleyden de grootste oogbol van vier meter een plek zal geven in maart en april. De musea waren nieuwsgierig naar de campagne, maar wilden de oogbol ook niet zomaar zetten zonder iets in hun werking aan te passen aan blinde en slechtziende bezoekers. Daarom waren ze vragende partij voor een omgangsworkshop, waarbij ze in drie uur tijd zo veel mogelijk leren over de wereld van blinden en slechtzienden. Hieronder lees je hoe dat er precies aan toeging.

Eerst gaf Léticia een korte voorstelling van Symfoon. Vervolgens werd er stil gestaan bij wat slechtziendheid eigenlijk betekent. Dit legde Léticia eerst uit aan de hand van foto’s waarop de verschillende oogaandoeningen te zien zijn. Na de theoretische uitleg konden de deelnemers even zelf ervaren hoe het is om slechtziend te zijn: met de verschillende simulatiebrillen probeerden ze een aantal zaken uit zoals wandelen, schrijven, lezen of even op de gsm kijken. Na het uitproberen kregen de deelnemers kans om hun bevindingen met elkaar te delen.

Daarna gaf Léticia enkele tips & tricks rond klantvriendelijk onthaal van blinde en slechtziende bezoekers. Hoe kan je iemand op een fijne manier helpen, hoe kan je iemand begeleiden, waar let je op als je zaalwachter bent, en nog veel meer. Na de uitleg kwam er weer een inleefoefening. De deelnemers mochten om beurt de rol van blind persoon en begeleider op zich nemen. Zo konden ze ondervinden dat het niet evident was om zich te laten begeleiden.

Tot slot kregen de deelnemers de tijd om te vertellen over hun ervaringen over de oefening, en was er ook nog wat tijd voor wat extra vragen en wat bijkomende tips. Zowel de Hasseltse als de Mechelse museummedewerkers waren erg leergierig, stelden veel extra vragen en leefden zich volledig in. Werk jij toevallig ook in een culturele instelling en ben je geïnteresseerd in zo'n workshop? Stuur dan een mailtje naar leticia@symfoon.be en zij helpt je verder.

Fotocredit Stad Hasselt en fotograaf Inge Delee.