Toegankelijke mode

Share

14 mei 2021

In november deed ZOC-SBPV samen met studenten van HoGent een onderzoek naar de noden en verwachtingen van blinde en slechtziende mensen op het vlak van mode en het zelfstandig kiezen van kledij. Aan de hand van de resultaten werkten zij een kledinglijn uit die rekening houdt met de normen van mensen met een visuele handicap. Jammer genoeg blijft dit bij een fictief onderzoek en zal de kledinglijn niet geproduceerd worden.

Uit het onderzoek bleek dat een aangepaste collectie bij veel mensen als een wens aankomt. Hierbij wordt rekening gehouden met hoe de sluitingen zitten, zo hebben ze bij alles ritsen gebruikt en zitten deze aan de zijkant of vooraan. Het belangrijkste waar mensen nood aan hebben is stoffen die een leuk gevoel voor hun hebben. 

Uit de enquête bleek dat er vooral nood is aan zelfstandig shoppen.

Enkele ideeën rond gemakkelijkere shopbeleving:

  • de collectie is zo gemaakt dat elk bovenstuk op elk onderstuk kan gedragen worden. Zo kunnen de mensen makkelijker gaan shoppen en moeten ze minder rekening houden met de feedback van andere mensen. Ze zijn er namelijk zeker van dat ze mooi gekleed gaan lopen.
  • Op de prijskaartjes komen de maten en de prijs in braille zodat deze zelfstandig kan gelezen worden.
  • In de kledingstukken hangt een QR-code die voorleest hoe kledij moet gewassen worden en uit welk materiaal het bestaat. Alles moet op 30° gewassen worden en niet gestreken worden.
  • Verschillende geometrische figuren staan elk voor een kleur. In de QR-code wordt deze kleur dan nog beter beschreven en ook hoeveel dit voorkomt en op welke manier, bijvoorbeeld of het bollen of strepen zijn.
  •  
  • Dit gaat om een fictieve kledinglijn. Dit idee wordt dus voorlopig niet verder uitgewerkt.