Vitabo en de Abdij van Bornem bundelen de krachten voor een inclusieve museale ervaring

Share

09 februari 2024

Vitabo organiseerde 30 jaar lang op de laatste zondag van april de gekende tandemtochten voor blinden en slechtzienden. Deelnemers stroomden telkens toe vanuit alle windstreken in Vlaanderen. Vanuit haar ruime ervaring met personen met een visuele beperking gaat Vitabo een samenwerking aan met de gemeente Bornem voor de ontwikkeling van een inclusieve ontsluiting van de Abdij van Bornem.

In een gang van de abdij staat een infozuil in de vorm van een opengeklapt boek. Een kind bevoelt de linkerzijde, waar de omtrekken van een schilderij van Maria met kind in reliëf staan. Op de rechterzijde staan ook voelelementen met een NFC-chip in de hoek.

“Hierdoor zal de museale collectie en alle bijhorende verhalen via voelplaten, tastbare objecten, geuren, smaken en audio-fragmenten veel toegankelijker worden, voor blinden en slechtzienden, maar ook voor elke andere bezoeker”, is de overtuiging van Vitabo.

“Het project is ontworpen om een verrijkte ervaring te bieden naar alle bezoekers toe, maar met een specifieke nadruk op de beleving voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden. Experts op dit gebied zijn ingeschakeld om een unieke beleving te realiseren. De opstelling is permanent en duurzaam, maar kan gemakkelijk uitgebreid worden naar tijdelijke expo’s, zelfs naar een verdere toeristische ontsluiting van de ruimere regio”, zegt Kristof Joos, schepen van erfgoed.

Dat de Abdij van Bornem wakker ligt van toegankelijkheid is geen nieuws voor Symfoon. Al eind augustus gingen onze collega's Brenda en Léticia daar op bezoek om de abdij te screenen. Voor het traject 'Attractie(f) voor blinden en slechtzienden', georganiseerd door Toerisme Antwerpen, doorkruiste Léticia toen de provincie om allerlei toeristische trekpleisters te testen op toegankelijkheid. Hoe het haar verging, lees je hier.

In de inkomhal van het SMAK staan drie grote, opblaasbare oogbollen. De linkse bol is twee meter groot, de middelste drie meter en de rechtste vier meter.

Toen Vitabo en de abdij Symfoon benaderden voor een eventuele samenwerking, zat het dus direct goed. Vanaf 12 april is onze grootste oogbol van de Annoying Eyes-campagne te bewonderen in de binnentuin van de abdij. Dat is geen toevallige datum: dan start de veertiendaagse mini-tentoonstelling over 30 jaar Vitabo en 100 jaar Licht en Liefde. Die expo culmineert in een uniek evenement op zondag 28 april, een namiddag vol concerten, feest en toegankelijkheid. 

P.S.: Wat vind jij van de postkaarten die wij lieten ontwikkelen voor de Abdij van Bornem?