VLAAMSE NETFLIX OOK VOOR BLINDE KIJKERS

Share

02 juni 2021

Hoe toegankelijk wordt Vlaamse Netflix voor blinde kijkers?

DPG Media en Telenet kondigden onlangs de komst van een volwaardig Vlaams VOD-streamingplatform aan.

PERSBERICHT 16 april 2020

Hoe toegankelijk wordt “Vlaamse Netflix” voor blinde kijkers?

DPG Media en Telenet kondigden onlangs de komst van een volwaardig Vlaams VOD-streamingplatform aan. Met deze nieuwe streamingdienst willen ze Vlaamse en internationale fictie samen brengen. De hamvraag blijft of ook blinde en slechtziende kijkers hier van zullen kunnen genieten. Zicht op Cultuur – Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen pleit dan ook voor een toegankelijke app en verplichte audiodescriptie van het volledige aanbod.


Toegankelijk voor iedereen?
Dit najaar willen DPG Media en Telenet al starten met hun “Vlaamse Netflix”. De dienst wordt dan geïntegreerd in het Play-aanbod van Telenet en zal via een betalende tv-app ook beschikbaar zijn op laptop, tablet en smartphone voor iedereen in Vlaanderen.

ZOC-SBPV dringt aan om hierbij rekening te houden met blinde en slechtziende personen. Ten eerste dient de app toegankelijk te zijn voor gebruikers met een visuele handicap. Ten tweede betekent toegankelijkheid voor iedereen dat het volledige aanbod voorzien wordt van audiodescriptie.

 

Audiodescriptie

Audiodescriptie zorgt dat blinde en slechtziende mensen een film optimaal kunnen volgen.  Een stem vertelt, tussen de dialogen en geluiden door, wat er op het scherm te zien is en beschrijft de belangrijkste visuele elementen.

Het aanbod van audiodescriptie bij film kreeg in 2016 in Vlaanderen een boost dankzij een nieuwe clausule in de reglementering van het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds). Filmproducenten die subsidies ontvangen van de overheid voor Vlaamse speelfilms, zijn verplicht om bij hun productie ook audiodescriptie te voorzien, en dit vanaf de eerste bioscoopvoorstelling.

ZOC-SBPV pleit ervoor dat deze clausule ook opgenomen wordt in het aanbod van de nieuwe “Vlaamse Netflix”. Dit in overeenstemming met de European Accessibility Act van 2019 die onder meer stelt dat digitale diensten steeds voor iedereen bruikbaar en toegankelijk moeten zijn.

 

---