Wereldfietsdag: een interview met paralympiër Griet Hoet

Share

03 juni 2022

Wie drie juni zegt, zegt Wereldfietsdag. Op deze dag wordt wereldwijd de fiets en het fietsen gepromoot. Wij bij Symfoon vonden dit dan ook de geschikte dag om de sport paracycling in de kijker te zetten. Medewerkster Lena wist meteen dat ze aan Griet Hoet al haar vragen kon stellen om meer te weten te komen over de sport. Griet is een Belgische wielrenster en paralympiër. Samen met Anneleen Monsieur vormt ze een geolied tandenteam. Eén van de hoogtepunten uit haar carrière is haar bronzen medaille die ze op de Paralympische Spelen in Tokio 2020 behaalde tijdens de kilometer tijdrit discipline.

Een toevallige keuze

Griet heeft Retinitis Pigmentosa, in de volksmond ook wel Tunnelzicht genoemd. “Ik kan nog vijf procent voor mij zien, maar wat ik zie is tamelijk scherp.”, geeft Griet aan. Ze werd geboren met de ziekte, maar ontdekte het pas toen ze eind de twintig was. “Mijn gezichtsveld verkleint nog steeds, maar het gaat langzaam. Wel ben ik al geruime tijd nachtblind.”, zegt Griet.

Het is zeker en vast al een mooi palmares dat Griet heeft opgebouwd. Maar hoe is Griet eigenlijk in aanraking gekomen met de sport? “Wel, zeven jaar geleden contacteerde Anneleen Monsieur me met de vraag of ik interesse had om te beginnen fietsen. Ze wou zelf graag deelnemen aan nationale en internationale competities.”, vertelt Griet. Anneleen beschikte al over een koerstandem, de twee dames konden dus meteen aan de slag. Na de eerste testritten bleek dat het duo wel goede benen had en zagen potentieel. Niet veel later werden ze lid van het Nationaal Paralympisch team.

De keuze om te starten met de sport kwam dus louter toevallig. Griet vertelde dat ze voordien wel al had opgemerkt dat ze aanleg had voor het fietsten. Maar er waren nog andere interesses. “Roeien had ook al mijn aandacht gewekt, want bij het roeien vaar je achteruit. Je hoeft dus niet voor je uit te kunnen zien.”, dacht Griet. 

Meer wedstrijden zijn zeker welkom

Het is een mooie sport en door de jaren heen krijgt de sport stilaan meer aandacht in de media. Dat merkt ook Griet op: “Toen wij begonnen, trainden we op de wielerpiste met drie tot vier atleten. Ondertussen zijn we met acht à negen.” Dit groeiende aantal is deels te danken aan de media-aandacht die paralympiërs de laatste tijd krijgen. “Ook de mooie resultaten op de Paralympische Spelen in Tokio 2020 en het als maar meer professionaliseren van de sport helpt natuurlijk ook.”, geeft Griet aan.

“Ook de steun van hogerop evolueert door de jaren heen in de positieve zin. Wielrennen blijft natuurlijk een dure sport, want er moeten fietsen aangekocht worden. Dat maakt het niet voor iedereen even evident. Maar de ondersteuning die we krijgen als elite atleten is zeker niet slecht.”, zegt Griet. De atleten die beschikken over een elite statuut genieten van psychologische begeleiding, wekelijkse core stability met een vast team van kinesisten, voedsel begeleiding, uiteraard ook training begeleiding en ze beschikken over goede mekaniekers. “We doen het dus zeker niet alleen, er is een team dat mee werkt aan onze carrière.”, zegt Griet.

Griet zou het fijn vinden moesten er meer wedstrijden georganiseerd worden. Voor de piste is er enkel het WK en soms nog één wedstrijdje in Groot-Brittannië. Ook op de weg zijn de wedstrijden eerder beperkt. “G-sport Vlaanderen organiseert enkele leuke wedstrijden, maar we dromen soms toch nog van iets meer inclusie bij het valide wegwielrennen.”, zegt Griet.

Mee wielertoerist zijn maakt ons minder speciaal

Griet raadt paracycling zeker aan iedereen aan. “Sporten is goed voor je gezondheid en daarbij is het ook nog eens leuk om te doen. Het maakt het leven wat minder stresserend, tenzij je begint met competitie rijden natuurlijk.”, zegt Griet met een knipoog. Eigenlijk heb je niet zo heel veel nodig om de sport te kunnen  uitoefenen. Je hebt een valide piloot nodig en een tandemfiets. Daarnaast is het ook een sociale sport, je kan bijvoorbeeld meerijden met lokale wielerclubjes. “Het hoeft ook niet altijd competitie te zijn. Recreatief fietsen, mee een wielertoerist zijn tussen de zovele anderen maakt ons minder speciaal!”, geeft Griet ons nog graag mee.

Weet je niet wat doen dit weekend? Misschien is een fietstochtje wel een ideale activiteit? We zeggen maar iets. 😉