Verslag screening de abdij van Bornem (31 augustus 2023)

Na heel wat attracties te hebben bezocht, was het tijd voor onze laatste screening van de reeks. Samen met mijn collega Brenda en onze twee enthousiaste vrijwilligers Mai en Dirk gingen we op bezoek in de Abdij van Bornem. Liesbet De Wit van Toerisme Provincie Antwerpen maakte ons groepje compleet.  

De treinreis ging goed vooruit. Een vlotte verbinding bracht ons tot aan het station van Bornem. Liesbet stond ons al op te wachten en deze keer gingen we met de auto tot aan de Abdij. Bij aankomst werden we opgewacht door Pieter en Gert, medewerkers van de Abdij. Ze vertelden ons dat de site nog maar twee jaar geleden is opengegaan voor het grote publiek. Er is nog heel wat werk te doen als het gaat over toegankelijkheid. Een lokale vereniging uit Bornem die vroeger tandemtochten in de streek organiseerde en de gemeente Bornem, willen graag hun steentje bijdragen.  

Na een leuke ontvangst en wat uitleg aan de balie gingen we het museum bezoeken. Mai en Dirk gingen op stap, terwijl Brenda en ik samen met Liesbet op verkenning gingen. We merkten dat dit niet echt van een leien dakje ging. De erfgoed-app die we konden gebruiken om bepaalde teksten te lezen, werkte niet met de voice-over, en zonder verhalen was een individueel bezoek niet zo aantrekkelijk. 

Dan maar naar de bib van de Abdij, die vol staat met oude boeken. Je kon de geur van die boeken al ruiken bij binnenkomst. We hadden geluk. In de bib vonden we Pia, een enthousiaste medewerker van de Abdij. Zij wou ons maar al te vraag inwijden in alle verhalen die te vertellen zijn. We mochten onder andere een heel oud boek voelen waar je de gaatjes van een boekenworm kon voelen. De verhalen bleven niet enkel in de bib. Pia nam ons mee naar de lange pandgang met heel mooie glasramen met prachtige tekeningen. Brenda was grote fan van deze glasramen. 

Na nog wat meer verhalen nam Pia ons mee naar de recreatieruimte, waar we nog een aantal voorwerpen mochten voelen. In nog een andere kamer konden we onder meer een Spaanse helm en een echte kanonskogel voelen. Ik kan je verzekeren dat deze heel erg zwaar was. 

Een bezoekje aan de kerk van de abdij mocht uiteraard niet ontbreken. We hadden alweer geluk: de vaste organist kwam oefenen. Het orgel en de klanken waren schitterend en heel indrukwekkend. Als afsluiter mochten we het hoogkoor bezoeken, waar vroeger enkel de paters mochten komen. Mai maakte even van de gelegenheid gebruik om haar zangkunsten te tonen. Haar stem gaf een mooie echo in de kerk.  

Na heel veel verhalen van Gert en Pia werd het voor Brenda, Liesbet en mezelf tijd om naar huis te gaan. Mai en Dirk kregen er maar niet genoeg van en hadden wel zin in een frisse pint op het terras van de B&B naast de abdij. Ik heb uit goede bron vernomen dat dat bier zeer goed gesmaakt heeft.