Verslag screening Tabloo in Dessel (1 augustus 2023)

Op dinsdag 1 augustus was het tijd voor onze volgende screening. Samen met mijn man Jan vertrok ik voor een dagje naar het verre Dessel. Al om 08.25 uur vertrokken we met de trein. Tot aan het treinstation van Mol moesten we ons geen zorgen maken. De vraag was alleen: hoe raken we tot bij de attractie? We wisten dat het openbaar vervoer geen oplossing kon bieden. Dan maar met de taxi. We hadden gelukkig een nummer van een taxibedrijf in de buurt gekregen. Helaas kregen we geen gehoor. Dan maar even bellen naar Tabloo. Na wat rondbellen was er een taxibedrijf dat ons kwam ophalen. Oef, we raakten zonder problemen bij Tabloo, waar we hartelijk werden ontvangen. 

We kregen eerst wat uitleg over wat je zo allemaal kan doen in Tabloo. Je kan er tentoonstellingen en expo’s bezoeken, maar er is ook gelegenheid om vergaderzalen te huren of om een theatervoorstelling mee te pikken. Er zijn ook verschillende wandelpaden die je als bezoeker kunt uitproberen. Wij hebben die wandelpaden links laten liggen. We hebben eerst en vooral de bistro uitgetest. Het eten is er heel lekker en de bediening verliep erg vlot. Nadat we de innerlijke mens hebben versterkt, was het tijd om een bezoekje te brengen aan één van de expo’s rond radioactiviteit. 

De audiogids was niet bepaald voor Jan. Gelukkig kon ik er wel vlot mee werken, dus besloten om samen één audiogids te gebruiken. Nadat onze ticketjes waren gescand konden we zo lang rondlopen in de expo als we wilden. Je kon er alles leren over radioactiviteit. Radioactiviteit in de ruimte, in het dagelijks leven hoe radioactief afval wordt verwerkt enz. Het is te veel om op te noemen. De audiogids gaf ons veel informatie, maar helaas merkte Jan op dat hij ook veel moest missen. De doe-opdrachtjes zijn erg visueel en eigenlijk onmogelijk. Ik kon wel een aantal zaken uitproberen, maar ik vond het zelf ook niet altijd even makkelijk. 

Wat wel heel goed lukte was de zitbank. Daar kon je naar een film kijken over de oerknal en je kreeg de special effects toch mee. Toen je de oerknal visueel zag op het grote scherm, voelde en hoorde je de knal ook. Een hele belevenis die zitbank. Na een goede 2 uur rondlopen, luisteren en ontdekken, was het tijd om ons bezoek af te ronden. We sloten de dag af met een lekker drankje en dessertje in de bistro. Dan was het tijd om met de taxi terug naar het station en huiswaarts te keren. Het was een boeiende en leerrijke dag.