Promovideo Annoying Eyes: het audioscript

Op het dak van het S.M.A.K. in Gent wapperen zes vlaggen in de wind. Op de hoek van het dak staat het kunstwerk van Jan Fabre, 'De man die de wolken meet'. 

Binnen in de inkomhal ritst een hand een grote, zwarte zak open. Hanne van Symfoon en Ines van Graviteit halen samen de opgevouwen oogbollen uit hun zakken en Hanne stopt de stekker in het stopcontact.

Op de vloer van het museum wordt een cirkelvormige schaduw steeds groter. 

In een versnelde timelapse blaast de oogbol van vier meter op. Zodra die opgesteld is, volgt een timelapse van het opblazen van de kleinere oogbol van twee meter. Hanne kijkt onder de indruk toe hoe de bollen allemaal groeien.

Vier ogen zijn nu opgesteld, de bol is wit en de irissen zijn bruin. Ze staan in het midden van de inkomhal gegroepeerd en de irissen zijn naar buiten gericht.

Verschillende bezoekers komen het museum binnen. Allemaal blijven ze staan bij de installatie en nemen de ogen vol bewondering en nieuwsgierigheid in zich op.

Dan komt Filip Van de Velde aan het woord, de medewerker van het S.M.A.K. die instaat voor gidsen- en vrijwilligerswerking en publieksparticipatie: "Ik ben publiekswerker, dat wil zeggen dat ik vooral eerder naar publiek kijk dan naar de installatie. En ik zag nu al toevallige passanten verwonderd kijken. Ik zag ook al dat ze hun weg moesten zoeken, want eigenlijk ligt de installatie in de weg in onze inkomhal vandaag. Maar ik denk dat dat ook de bedoeling is van dit beeld, dat de aandacht wil vestigen op de hindernissen die mensen met een visuele beperking ondervinden als ze een cultuurhuis willen bezoeken."

Na Filip doet bezoeker Marc zijn zegje: "Ja, ik kwam hier binnen en zag dat oog. Ik voelde mij direct wat buitengekeken, maar als ik dan het bordje las, wist ik over wat het ging. Het is een zeer interessante actie waarbij ik eigenlijk nog niet heb stilgestaan."

Bezoeker Raf zegt: "Oog voor zicht, dat is echt wel goed gekozen, die titel. Goed gedaan."

Mensen maken foto's van de installatie en scannen de QR-code op het infobordje. Dan komt ook bezoeker Nadine aan het woord: "Een slechtziende in musea is niet meteen evident. In de campagne zeggen ze strelen, voelen, ruiken, dat moet eigenlijk allemaal wel kunnen." 

Bezoeker Marc voegt daar nog aan toe: "Ja, kunstbeleving moet voor iedereen zijn." 

Mensen wijzen naar de ogen en bespreken ze onder elkaar. In een timelapse schuifelen bezoekers langs de installatie en tot slot verschijnt het logo van Symfoon met de tekst: Heb jij ook enkel OOG voor het zicht of KIJK jij verder? Surf naar symfoon.be/annoying-eyes.