VierNulVier realiseert vijf ingrepen die De Vooruit toegankelijker maken

Share

26 april 2024

Dat Kunstencentrum VierNulVier in Gent bezig is met toegankelijkheid, weet Symfoon al langer dan vandaag. We gingen al verschillende keren met een groep vrijwilligers naar een voorstelling in de Vooruit om de audiodescriptie uit te testen. Ook deze zomer staan er twee screenings gepland, één op 18 mei en één op 10 juli. (Wil je graag mee? Stuur dan een mailtje naar info@symfoon.be of bel naar 0487 51 88 64.)

De Vooruit opende de deuren in 1913 en is daarmee een van de oudste kunstenhuizen in ons land. Sinds 1983 is het gebouw door de Vlaamse Gemeenschap beschermd als monument. Recent voerde het kunstencentrum vijf aanpassingen door die het gebouw en de beleving toegankelijker maken. De meeste daarvan zijn ontworpen voor rolstoelgebruikers, maar ook de technologie voor audiodescriptie in de Theaterzaal werd verder uitgebreid. Hieronder vind je alle ingrepen:

Op een zomerse dag fietsen Gentenaars langs het statige, grote gebouw van de Vooruit. De bakstenen zijn bruin, in rode letters staat er 'Vooruit' op de zijgevel en er staat een klein torentje op het dak.
  • een liftje in de backstage van de Theaterzaal maakt het nu mogelijk om artiesten en sprekers met een beperking op dit podium te ontvangen;
  • een liftje in de toegangszone tot de Theaterzaal zorgt ervoor dat mensen met een verminderde mobiliteit autonoom naar de Theaterzaal kunnen. Voorheen waren ze afhankelijk van zaalmedewerkers van VIERNULVIER die hen daarbij begeleiden;
  • in de Theaterzaal werden de stoelen van rij 17 verplaatst en uitneembaar gemaakt. Waar voorheen mensen in een rolstoel enkel vanop de eerste rij een voorstelling konden bijwonen, kan dit voortaan ook vanop een plaats die door velen als comfortabeler wordt aangevoeld;
  • de Theaterzaal werd uitgerust met technologie voor geluidsversterking en audiodescriptie. Via een QR-code komen bezoekers op een app terecht waarmee ze via hun smartphone zelf het volume van de voorstelling kunnen regelen. Bij een aantal voorstellingen kunnen mensen met een visuele beperking via dezelfde app ook afstemmen op een kanaal waar de voorstelling simultaan toegelicht wordt. Een professionele verteller beschrijft wat de acties en emoties zijn die op scène te zien zijn. Veelal gebeurt dit nadat vooraf de mensen met een visuele beperking kennis hebben gemaakt met de acteurs of de dansers en een voeltoer hebben gedaan in het decor;
  • in de Concertzaal kunnen mensen in een rolstoel voortaan van concerten genieten van op het zijbalkon. Dit biedt niet alleen perfecte zichtlijnen, het is ook uitgerust met een apart toegankelijk toilet en koelkast, zodat mensen niet meer door de 1200 concertgangers moeten manoeuvreren om een drankje te halen. 

Deze ingrepen kosten € 150.000 en werden gefinancierd door de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Gent en eigen middelen van VIERNULVIER. 

Sami Souguir, schepen van cultuur Stad Gent:
“Als stadsbestuur is het toegankelijk maken van de Gentse culturele infrastructuur een topprioriteit. Dat doen we met gerichte investeringen in musea en cultuurhuizen. Op die manier zorgen we ervoor dat onze infrastructuur op punt staat met het oog op onze kandidatuur als Europese Culturele Hoofdstad in 2030.”